utorok 9. novembra 2010

NEW COLLECTION, toto je osobný predaj? Ďakujem, neprosím.

Poznáte to...zastavujú vás na každom kroku a chcú vám niečo predať, preto už automaticky hovoríte: NIE, ĎAKUJEM.
Firma New Collection prišla na to, ako váš odpor prelomiť. Na začiatku nič nepredávajú, len sa vás spýtajú, či ste z Bratislavy a či nakupujete napríklad v Tescu (absolútne ich nezaujíma vaša odpoveď, otázka má za cieľ vás len zastaviť). Ďalej pokračujú, že robia prieskum a zaujíma ich váš názor (ktorý im je úplne ukradnutý), či sa vás môžu opýtať na pár otázok...no keď už vás zastavili tak urobíte dobrý skutok a zodpoviete otázky: Poznáte reklamu na New Collection, ktorá práve beží (žiadna nebeží) a ich parfumy? Dajú vám vzorky aby ste posúdili ktorá je lepšia. Vysvetlia vám následne, že po tejto veľkej reklamnej kampani (ktorá nie je), zhruba za mesiac budú predávané parfumy v maloobchodných reťazcoch za 50 EUR (prešlo pol roka a stále nič, na stránke firmy http://www.newcollectiongroup.pl/cz/start je dokonca jasne uvedené, že výrobky sú distribuované len prostredníctvom obchodných zástupcov), ktoré sú francúzske a do tejto skupiny parfumov patria i značky ako Hugo Boss a ďalšie (ako sa dočítate z flakónu, je to woda perfumowana, takže asi viete odkiaľ pochádza a aký je to výrobok) . Vy máte teraz jedinečnú možnosť vyhrať darček, ak odpoviete správne na otázku, ktorú si už ani nepamätám, jednoducho ďalšie odvedenie pozornosti a manipulácia. Nedá sa neodpovedať nesprávne, vždy vás navedú na správnu odpoveď. A potom nasledujú ďalšie reči, že slečna promotérka má dovolené od šéfa ponúknuť tieto skvelé parfumy v rámci promo akcie 20-tim najsympatickejším ľuďom za neuveriteľnú cenu, vyzve vás aby ste sa podržali J, len 40 EUR za 2 ks. Nemal som samozrejme záujem, tak začala prikladať, až som mal v rukách 4 ks za túto cenu. Nevedel som ako sa jej zbaviť, tak som povedal, že nemám peniaze pri sebe a musím ísť do bankomatu (a viac by som sa nevrátil). Slečna vytešená hovorí, že fajn pôjde so mnou a odnesie mi parfumy. Zrejme bola vyškolená i na takýto trik, tak mám doma teraz 4 ks parfumov po 10 EUR.
Netvrdím, že sú zlé, zvlášť za tú cenu, skôr chcem poukázať, čoho všetkého sú ľudia schopní, len aby predali. Môžem sa len pousmiať nad mottom z ich stránky : „NEW COLLECTION GROUP tvoří mladí, energičtí lidé, kteří svědomitě a poctivě vykonávají všechny úkoly. Jsme připraveni poradit si se všemi očekáváními, protože naší prioritou je především spokojenost našich zákazníků.“ Zaručujem vám, že nie som spokojný, čo som vyjadril dotyčnej slečne hneď na druhý deň. Zvládanie námietok mala tiež naštudované, na každú vetu mi odpovedala, že to je môj názor a nie väčšiny zákazníkov. J Možno v budúcnosti jej to bude trápne, akú prácu robila, no teraz bola až priveľmi „naspídovaná“ firemnou kultúrou, než aby rozmýšľala nad jej dôsledkami. Vyhnite sa týmto osobám oblúkom!  
----------------------------------------------------------------

Po mesiaci od zverejnenia príspevku mi prišla naň reakcia na môj mail (dňa 12.12.2010):
.Keď som videl v doručenej pošte v maily predmet: niečo o parfumoch z New collection group, pomyslel som si, že mi nejaká dílerka z tejto firmy ide vyvracať fakty, o ktorých som písal v príspevku. Ale stal sa presný opak, písala mi jedna slečna, ktorá bola na školení spomínanej firmy, o jej skúsenostiach. Citujem z jej mailu: „Nechcem aby sa v takomto klamaní pokračovalo a preto by som aj ja chcela aspoň takýmto spôsobom informovať ľudí, keďže som bola v centre tohto hnusu.“
V prílohe mi poslala ich manuál, ktorý museli ovládať a podľa neho predávať. Tu je:

5 krokov predaja:
-         Privítanie : úsmev, očný kontakt, sebavedomie
-         Úvod: kto som, čo som, čo chcem
-         Prezentácia:      - dať tovar na 2-3 sek. do ruky
                             - degradácia ceny
-         Záver: potlesk, krok späť, peňaženka
-         Dokončenie:     - mnohonásobný predaj(4 a viac)
       - degradácia ceny (3 a menej)

5 impulzov:
-         Rýchlosť (hovoriť rýchlo)
-         Strata príležitosti (dať tovar do ruky a zobrať)
-         Chtivosť (spomenúť Vianoce a darčeky)
-         Závisť (pán pred vami si zobral 2 sadičky/ ukázať peňaženku)
-         Ľahostajnosť (krok späť)

Prezentácia:
Dobrý deň, tak aj Vás sa opýtame, nakupujete tu často/ ste odtiaľto alebo z okolia? Odpoveď. Tak to je úžasné! Ja sa Vám predstavím, moje meno je ...... a som zo zákazníckeho centra, my tu robíme iba taký malý prieskum trhu/zbierame názory.
Určite ste videli našu reklamu v televízii, taký blondín s blondínkou idú do sprchy a okolo nich vyletia motýliky!(reklama neexistuje/dať parfum do ruky na 2-3 sek. a zobrať ) Odpoveď. Tak ja vám urobím takú živú reklamu o čo ide. Je to nová kolekcia francúzskych parfumov NC od distribútora/ výrobcu Fragrance, tak ako značky Hugo Boss, Chanel, Nina Ricci, určite poznáte. A mojou úlohou je vás dnes iba na rúčky navoňať a vy mi poviete ktorá sa vám páči viac. Ste skôr žena romantická alebo energická?(dať na ruky, keď muž tak opačne) Máme tu aj niečo pre pánov, ale to si dám na rúčku ja aby som vám doma nespôsobila nejaké problémy. A kým sa vôňa trochu rozvonia, povedzte mi váš názor na cenu. Vo francúzsku sa to úspešne predáva už pol roka za 120€, ale my Francúzi nie sme, ich platy tiež nemáme takže k nám to príde už o ten mesiac po tých 80, to je už prijateľnejšia cena však? Odpoveď. Tak ale nechajme ceny cenami tie nás dnes aj tak nezaujímajú, čo hovoríte na tie vône? Príjemné však? A čo hovoríte na tú pánsku, tá ma dnes u žien obrovský úspech. Odpoveď.
Tak ja vám ďakujem za vašu odpoveď, ale zároveň obrovská gratulácia!!! Máte radi prekvapenia? Príjemné samozrejme. Kto by nemal, tak ja tu pre vás jedno mám! Tá energická/romantická/pánska ktorá sa vám tak páčila, je už deň takto vaša(dať do ruky) dostupná iba v malinkej distribučnej cene. Ale to všetko záleží na vás! Vy ste určite žena/muž šikovná, a ak mi správne odpoviete na moju súťažnú otázku tak získate aj nejaké tie darčeky od našeho sponzora Coco chanel úplne grátis!!!! Tak mi povedzte aspoň  symboly Paríža!(tak mi povedzte kolko je firma Fragrance na našom slovenskom trhu!!pomôcka 10/20 rokov) Odpoveď. No úžasné!!! Vyhrávate od nás tieto 2 ďalšie parfumy v hodnote 160€ úplne grátis!!! (akože podávať do ruky, ale potom odtiahnuť) Ale máte ich komu podarovať??? Odpoveď. No inak by som vám ich musela zobrať! (podať do ruky). Tak a teraz počítajte so mnou, od toho budúceho mesiaca by ste v parfumérii zaplatili za celú túto sadičku 240€, no ale to by som vás dnes asi nepotešila, to by bol poriadny prievan v peňaženke a asi by ste na mňa nespomínali v dobrom. Ale dnes v rámci tejto reklamnej kampane sme si mohli vybrať 20. Ľudí ktorých takto potešíme, a dnes nezaplatíte žiadnych 240, dokonca ani 80 ako je napísané na krabičke, ale len malú výrobnú cenu tohto jedného, čo je krásnych 40 a tieto dva máte úplne grátis, pretože tie ste si u nás vysúťažili!!!! Tak čo poviete urobíme takúto radosť aj vám?? Odstúpiť.
Ak váha: 200€ ušetrených, zároveň vysúťažených! Ale dnes nešetríte len na tých peniažkoch, ale aj získavate na objeme!! Pretože toto sú ešte veľké 50tky, do predaja prídu už len malé 30tky a každá po tých 80€!! A čo je dôležité, záručná doba je tam do toho roku 2013, takže sa vám to nepokazí!!! Tak čo?!?! Urobíme takúto radosť aj vám, ako tej pani pred vami??? A aby ste mi verili že to tu celý deň nerozprávam len tak zbytočne pozrite(vytiahnem peňaženku a narýchlo ju otvorím ukážem a zatvorím) ľudia to dnes naozaj berú po 2-3 sadičky s tým že krásne darčeky na Vianoce majú takto vybavené!! (dá 40€ a pri odchode dostane aj ten 4 zadarmo)(ak dá 50€vku nevydať iba sa opýtať či má v rodine viac mužov alebo žien a dať mu ešte 2 parfumy za tu symbolickú 10, čiže 5 parfumov za 50. Ak dá 100€vku tak tu druhú sadičku získava za symbolickú polovicu čiže 20. To je 6 parfumov po 60)
Ak nemá toľko peňazí: Je to pre vás priveľa peniažkov? Hm... a viete udržať tajomstvo??? Jeden pán pred vami mi tu nechal nejaké tringelty (zoberiem mu parfumy z ruky) tu máte aspoň tú čo sa vám páčila(jednu do ruky) za tú symbolickú polovicu s tým že tu druhú vám dám grátis, ale keby sa vás niekto pýtal tak ste kúpili 3 za 40, a spravte nám obrovskú reklamu!!