štvrtok 30. septembra 2010

Peniaze ako moderná forma zotročovania

Nebojte sa, nejdem tu moralizovať o peniazoch spôsobom: „peniaze sú zlé“, „mať veľa peňazí je zlé“, atď. Ostatne nie je to ani pravda. Chcem tu len vysvetliť čo sú to peniaze, aký majú význam a ako sme sa od tohto pôvodného významu odchýlili.

Mnoho ľudí má ako najvyšší cieľ v živote mať veľa peňazí. Peniaze sa považujú za ukazovateľ výkonu a šikovnosti jedinca. Človek sa už nehodnotí podľa charakteru a užitočnosti, ale podľa svojho bankového konta a majetku. Preto sa peniaze akoby zhmotnili a ľudia ich považujú za „vec“, ktorej musia mať čo najviac. Tu sa však treba na ne pozrieť trochu z nadhľadu a vytriezvieť z tejto „honby za peniazmi“. Peniaze nie sú nič iné, než informáciou – informáciou o tom, kto koľko dlží ľudskej spoločnosti a koľko dlhuje spoločnosť jednotlivcovi. Teda inak povedané, ak mám peniaze, znamená to že som touto hodnotou, ktorá je napísaná na bankovke prispel ľudstvu svojou prácou a mám nárok na úžitky v tejto hodnote v podobe tovaru alebo služieb od spoločnosti späť. Našim cieľom by teda nemali byť peniaze – tie sa nedajú ani jesť, ani obliecť, dá sa nimi iba zakúriť J. Našim cieľom, ak chceme viacej jesť, lepšie sa obliekať, atď., by malo byť: BYŤ VIAC UŽITOČNÝ PRE DRUHÝCH. Peniaze potom ako potvrdenky o vykonanej práci prídu automaticky. Ak majú však ľudia stále za cieľ len peniaze, pokúšajú sa o rôzne podvody, klamstvá, špekulácie, čím značne deformujú výmenný systém. Musí stále platiť jednoduchá rovnica: NIEČO za NIEČO.
Keď už vieme, čo sú peniaze, poďme zistiť kde sa vlastne berú.

Kde sa berú všetky peniaze sveta? Vráťte sa akoby do minulosti a predstavte si že nikto ešte nevlastní peniaze. Chcete s ostatnými obyvateľmi planéty obchodovať, ale barterový obchod už nepostačuje – potrebujete všeobecne uznané platidlo – peniaze. Kde ich zoberiete? Myslím si že väčšina odpovie v banke. Áno, peniaze vznikajú v bankách. A to v súkromných. Ilúzia o tom, že peniaze a ich množstvo sú v rukách štátu, neplatí. Ďalšia otázka je: Dá vám komerčná banka peniaze len tak „na ruku“? Nie, poskytne vám ich na DLH. Tu sa dostávame k podstate pôvodu všetkých peňazí – všetky peniaze, ktoré kolujú vo svete sú dlh. Každé Euro, ktoré máte, si niekto požičal od banky a musí ho niekedy vrátiť. Ak by sa teda splatili všetky dlhy voči bankám, zmizli by z obehu všetky peniaze. Zatiaľ je všetko v poriadku – banka vám poskytla úver (potvrdenky o produkcii), vy ste v jeho hodnote niečo kúpili, potom ste v tejto hodnote niečo vyprodukovali, predali a peniaze vrátili banke, čím ste akoby ukončili obchodovanie a ak by ste znova chceli obchodovať, znova by ste si vzali úver. Na niečo sme však zabudli – ÚROK.
Ku každej pôžičke vám banka stanoví aj úrok, ktorý máte navyše splatiť. A to je kameň úrazu celého peňažného systému a zároveň nástroj moderného zotročovania ľudí, ktorý je tak jednoduchý a tak samozrejmý, že sa ľudia nad ním nepozastavujú, dokonca neveria, že by to mohla byť pravda. Prečo? Vieme, že jedine banky vydávajú peniaze ako potvrdenky o vytvorených hodnotách. Ak by mal svet len 10 ľudí a chceli by obchodovať, požičal by si každý z nich napríklad 10.000 EUR. Banka teda poskytla spolu 100.000 EUR. Každému však dala úrokovú sadzbu 10% p.a. a majú úrok splatiť do 1 roka. Každý má tým pádom vrátiť banke 11.000 EUR, spolu majú splatiť 110.000 EUR. Kde ale zoberú tých 10.000 EUR navyše, keď banka vydala len 100.000 EUR a ani o cent viac? Nikde. Musia začať spolu súťažiť o peniaze (poznáme to pod pojmom konkurencia), aby splatili svoje dlhy skôr než tí ostatní. Tak sa stane, že 9 ľudí splatí dlh (9 x 11.000 = 99.000) a poslednému desiatemu zostane v rukách len 1.000 EUR. Má dve možnosti:
1. zbankrotuje, banka mu zoberie majetok,
2. banka mu veľkoryso ponúkne ďalší úver a kolobeh pokračuje.
Takýmto spôsobom bankrotujú ľudia a firmy...nie z dôvodu neschopnosti a neužitočnosti, ale z dôvodu, že je málo peňazí v obehu na splatenie všetkých dlhov s úrokmi. Preto vzniká nezamestnanosť, podniky nemajú dostatok peňazí na zaplatenie zamestnancov. Ľudia sú tak ochotný pracovať za minimálne mzdy ako otroci, len aby ako tak boli schopní splácať svoje dlhy. Je to začarovaný kruh pripomínajúci pyramídovú hru, kedy nové úvery vyplácajú staré úvery a profitujú na tom bankári prostredníctvom nezmyselných úrokov a exekuovaných vecí od „neplatičov“.
Znie to naozaj neuveriteľne a zrejme každý sa pýta prečo s tým nikto nič nerobí. Asi preto, lebo niektorým skupinám ľudí to vyhovuje, niektorí si povedia „veď to funguje“ a niektorí sa tým radšej nezaoberajú.
Ako môže chcieť „výrobca“ peňazí, aby sa mu vrátilo viac peňazí, než vyprodukoval? Je to začarovaný kruh, ktorý podporuje u ľudí súperenie a nevraživosť, pretože nikdy nemôžu všetci splatiť svoje dlhy aj s úrokmi...niekto musí z kola von. Predsa ani v kasíne, kde hráčom vydajú obeživo v podobe žetónov, nechcú od hráčov, aby im vrátili po skončení hry viacero žetónov než im požičali. Tam by si to ľudia uvedomili, že taký systém nemá zmysel. Peňažný systém je však natoľko komplikovaný, že sa nad ním takmer nikto radšej nezamýšľa a hľadí len na svoj cieľ – získať peniaze.  


Tento článok to vystihuje presne podľa mojich predstáv:
http://www.paradigma.sk/redakcny_system/clanok.php?id=142+

1 komentár:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4 miliony investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovedaťOdstrániť